Usunięcie z naszych posiłków wszelkich komponentów mających w składzie gluten może zdawać się na starcie lekko wymagające. Na całe szczęście trzeba poznać parę podstawowych reguł, by kuracja pozbawiona glutenu była wieloraka, wyborna, a co istotne niegroźna dla naszego zdrowia.
Celiakia to zaburzenie objawiające się niepożądaną odpowiedzią układu odpornościowego na zażycie białek wywodzących się od wyrobów ze zboża. W związku z tym, że ludzka dieta jest w nie zwykle bogato wyposażona, może być nam nielekko wyobrazić sobie zupełne zlikwidowanie produktów z glutenem z regularnych dań. Ogólnie rzecz biorąc wystarczy wiedzieć, i czym zastąpić zakazane wytwory, aby kuracja bez glutenu stała się dla nas bardzo łatwa do akceptacji. Czego w związku z tym trzeba się wystrzegać? Szczególnie produktów pszenicznych, żyta i jęczmienia, w których mieści się gluten. Nie wszyscy wiedzą jednak, że podobnie groźny stał się owies – źródło aweniny, która generuje w przypadku kilku grup zbliżone nieprawidłowości. W praktyce wymusza to zawieszenie jedzenia pieczywa, a także mąki i większości makaronów. Kuracja pozbawiona glutenu zakłada całościowe usuwanie bazujących na tych zbożach składników, z tego względu konieczne jest wiedzieć, czym bez problemu je podmienić.
Najmodniejszymi wytworami pozbawionymi glutenu, jakie lubią postaci żyjące z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. Bez wątpienia wszystkie owoce, warzywa czy orzechy, analogicznie jak ryby oraz mięso również są dozwolone. Kuracja pozbawiona glutenu uznaje wypijanie kawy i herbaty oraz słodzenie produktów spożywczych i napojów za pomocą miodu. Przeciwnie powszechnemu przekonaniu, ani trochę nie musi być wyzuta ze smaku bądź nieurozmaicona – całość jest uzależniony od naszej produktywności.Słusznie zbilansowana kuracja bez glutenu będzie na pewno wymagała od przestrzegających jej osobników niewiele więcej wysiłku , a także odpowiedzialnego podejścia względem kupowanych na co dzień rzeczy, mimo to na pewno umie usatysfakcjonować nawet ekstremalnych smakoszy. Szukając pod kątem produktów bez glutenu, w każdym razie mocniej przypatrzmy się ich składowi – brak głównego niechcianego członu wcale nie musi być znakiem, że nie zawierają się w nim różne niebezpieczne składniki.